Харчові волокна є важливою частиною раціону. Вони позитивно впливають на різні системи організму. У цьому матеріалі розповімо, що це таке, у чому полягає користь волокон, а також у яких продуктах Green Leaf вони є.
Що таке харчові волокна
Харчові волокна (інакше кажучи, дієтичні волокна, рослинна клітковина) – рослинні компоненти. Вони протистоять гідролізу, який здійснюється травними ферментами. Тобто харчові волокна є стійкими до процесу травлення й адсорбції. Вони не розщеплюються під час перетравлення в шлунку та кишківнику.
За хімічним складом рослинна клітковина є неоднорідною групою речовин, яка містить полісахариди, лігнін, кутин, агароїди, каррагінати й альгінати. У харчових продуктах вміст дієтичних волокон коливається від 0% до 45-55%.
Харчові волокна можна поділити на такі головні категорії:
- розчинні;
- нерозчинні.
Розчинні волокна утворюють гелеподібну масу в шлунку. Вони сприяють зниженню рівня холестерину та глюкози в крові, а також поліпшують функціонування кишківника. Продукти, багаті розчинними волокнами, – яблука, овес, горох, боби й цитрусові.
Зі свого боку, нерозчинні волокна допомагають переміщенню їжі травною системою. А ще вони покращують функцію кишківника. Зазвичай нерозчинні волокна містяться в шкірках фруктів та овочів, а також у зернових культурах (пшениця, ячмінь тощо).
Користь харчових волокон для здоров’я людини
Користь рослинної клітковини важко переоцінити. Серед головних переваг:
- Підтримання травної системи. Харчові волокна сприяють нормальному функціонуванню кишківника, забезпечують регулярність випорожнення й запобігають діареї та закрепам.
- Контроль рівня цукру в крові. Волокна сповільнюють поглинання цукру з їжі, що допомагає підтримувати стабільний рівень глюкози в крові та зменшити ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу.
- Зниження ризику розвитку ожиріння. Волокна допомагають досягти відчуття ситості й зменшують апетит.
- Зниження ризику серцево-судинних захворювань. Рослинна клітковина знижує кількість шкідливого холестерину в крові й у такий спосіб зменшує ризик виникнення серцевих захворювань і гіпертонії.
- Профілактика деяких видів раку. Сучасні дослідження доводять, що дієтичні волокна можуть знижувати ризик виникнення певних видів онкозахворювань, наприклад, раку товстої кишки.
- Підтримання здоровʼя загалом. Споживання їжі, яка багата на клітковину, допомагає забезпечити оптимальне середовище для росту й розмноження корисних бактерій у кишківнику. Це сприяє загальному здоров’ю та зміцненню імунної системи.
Green Leaf збагачує продукцію власного виробництва харчовими волокнами. Кожна суміш для випікання нашого виробництва багата на клітковину. Так, вона є у готових сумішах для брауні, ванільних панкейків, корисних млинців, чорничних мафінів, мигдалевого печива та бананового кексу. Також дієтичні волокна присутні в усіх топінгах виробництва Green Leaf. Йдеться про такі:
- шоколадний топінг із Солодкою Стевією;
- згущене молоко без цукру;
- карамель кокосова з Солодкою Стевією.
До того ж рослинна клітковина є в складі суміші для морозива та гарячого шоколаду без цукру.
Ця стаття має інформаційний характер. Перш ніж вживати той чи інший продукт, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем або дієтологом.