харчові_волокна,_блог

Харчові волокна та їхня роль в раціоні харчування

Зміст

Харчові волокна є важливою частиною раціону. Вони позитивно впливають на різні системи організму. У цьому матеріалі розповімо, що це таке, у чому полягає користь волокон, а також у яких продуктах Green Leaf вони є.

Що таке харчові волокна

Харчові волокна (інакше кажучи, дієтичні волокна, рослинна клітковина) – рослинні компоненти. Вони протистоять гідролізу, який здійснюється травними ферментами. Тобто харчові волокна є стійкими до процесу травлення й адсорбції. Вони не розщеплюються під час перетравлення в шлунку та кишківнику.

За хімічним складом рослинна клітковина є неоднорідною групою речовин, яка містить полісахариди, лігнін, кутин, агароїди, каррагінати й альгінати. У харчових продуктах вміст дієтичних волокон коливається від 0% до 45-55%.

Харчові волокна можна поділити на такі головні категорії: 

  • розчинні; 
  • нерозчинні.


Розчинні волокна утворюють гелеподібну масу в шлунку. Вони сприяють зниженню рівня холестерину та глюкози в крові, а також поліпшують функціонування кишківника. Продукти, багаті розчинними волокнами, – яблука, овес, горох, боби й цитрусові.

Зі свого боку, нерозчинні волокна допомагають переміщенню їжі травною системою. А ще вони покращують функцію кишківника. Зазвичай нерозчинні волокна містяться в шкірках фруктів та овочів, а також у зернових культурах (пшениця, ячмінь тощо).

Користь харчових волокон для здоров’я людини

Користь рослинної клітковини важко переоцінити. Серед головних переваг:

  1. Підтримання травної системи. Харчові волокна сприяють нормальному функціонуванню кишківника, забезпечують регулярність випорожнення й  запобігають діареї та закрепам.
  2. Контроль рівня цукру в крові. Волокна сповільнюють поглинання цукру з їжі, що допомагає підтримувати стабільний рівень глюкози в крові та зменшити ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу.
  3. Зниження ризику розвитку ожиріння. Волокна допомагають досягти відчуття ситості й зменшують апетит.
  4. Зниження ризику серцево-судинних захворювань. Рослинна клітковина знижує кількість шкідливого холестерину в крові й у такий спосіб зменшує ризик виникнення серцевих захворювань і гіпертонії.
  5. Профілактика деяких видів раку. Сучасні дослідження доводять, що дієтичні волокна можуть знижувати ризик виникнення певних видів онкозахворювань, наприклад, раку товстої кишки.
  6. Підтримання здоровʼя загалом. Споживання їжі, яка багата на клітковину, допомагає забезпечити оптимальне середовище для росту й розмноження корисних бактерій у кишківнику. Це сприяє загальному здоров’ю та зміцненню імунної системи.


Green Leaf збагачує продукцію власного виробництва харчовими волокнами. Кожна
суміш для випікання нашого виробництва багата на клітковину. Так, вона є у готових сумішах для брауні, ванільних панкейків, корисних млинців, чорничних мафінів, мигдалевого печива та бананового кексу. Також дієтичні волокна присутні в усіх топінгах виробництва Green Leaf. Йдеться про такі:

  • шоколадний топінг із Солодкою Стевією;
  • згущене молоко без цукру;
  • карамель кокосова з Солодкою Стевією.


До того ж рослинна клітковина є в складі
суміші для морозива та гарячого шоколаду без цукру.

Ця стаття має інформаційний характер. Перш ніж вживати той чи інший продукт, проконсультуйтеся зі своїм сімейним лікарем або дієтологом.

Популярні товари

Залишити відповідь

625 грн до отримання безкоштовної доставки